14 maj 2016
14:00

FBK Karlstad

FBK Karlstad hemma 0-3

För fösta gången denna säsong var alla spelare i truppen tillgängliga vilket behövdes då seriefavoriten FBK stod på andra sidan.Vi väntade oss att topplaget skulle ta tag i taktpinnen och trycka tillbaka oss men idag fick vi se ett taggat Vaif som första 20min var spelförande och visade bra vilja över hela plan. Vi kom fram till några bra lägen och skulle haft en straff när Haris gör bort sin försvarare i straffområdet och blir kapad. Tyvärr var inte detta enda gången som domsluten inte gick Vaifs o speciellt våra serbers väg.

Efter 20 min började Fbk tugga in sig i matchen och flytta upp spelet närmare vårat mål vilket gjorde att det blev en del man man situationer runt vårt straffområde utan att det för den skull osade katt speciellt mycket.
Det som oroade mer var domarens lust att dra upp kort vilket gjorde att vi än en gång drabbades av en utvisning när Nikola FICK sin andra varning efter 32min. Hans första var okej då han satsade för vårdslöst i en duell på kanten men det andra var löjligt då Fbkspelaren mer eller mindre sprang in i Nikolas ben och jag har inte läst i nån regelbok att man måste försvinna när motståndare kommer löpande. Tänker man sen på situationen när vi skulle haft straff som var mycket mer en ojusthet än detta så känner man inte att lagen är lika för alla.
Det kom lite senare ännu ett par situationer som belyser detta då en Fbkare i den 33min filmar utanför vårt straffområde vilket domaren ser o ropar spela på. Minuten senare faller Njegos för lätt i en närkamp och då blir det varning för filmning. Varför inte samma domslut för likadana situationer ???

Med en man mer blev naturligtvis bortagänget laget som tog tag i taktpinnen så sista kvarten blev en längtan på paus så man kunde prata igenom hur man skulle spela resten av matchen.
Nu lyckades detta men det var nog Fbk som hade mest nytta av pausen för de verkade ha skött taktiksnacket bra för de kunde i andra halvlek utnyttja spelövertag på ett helt annat sätt än i första halvlek.
De fick redan i 50.e minuten ett friläge som Milos gjorde en kanonräddning på men att vi skulle kunna hålla tätt mot detta topplag med en man mindre var ju inte att tänka på.
Så i den 55:e minuten kom bortamålet som man väntade på när de i två mot en på på vår vänsterkant spelade sig förbi och på inspelet fanns två fria Fbkare vilket gjorde det enkelt att slå in bollen imål även om det var nära att skottet stoppades.
Nu kändes matchen ganska körd men vi gav inte upp utan hade några kontringar som kunde blivit farliga om vi orkat löpa med upp. i 60:e minuten agerade vi mycket passivit centralt i vårt straffområde vilket gav dom ett skottläge men Milos gjorde en fin fotparad till hörna.
Tyvärr var vi inte på tå när hörnan kom utan de fick nicka från en position nära mål men Milos var mycket nära att rädda nicken trots att den satt nära stolpen men hans fingrar styrde den i stolpen o in.

Minuten senare spelar vi oss fram till ett jätteläge när Micke sög fast bollen till vänster o rullar in till Njegos som lägger ut den till höger där Dusan får fritt skottfält men tyvärr är planen för tillfället lite ojämn så bollen studsar till o skottet går högt över.
Underläge 2-0 o en man utvisad gör naturligtvis att det är svårt val om man ska chansa frammåt eller lägga fokus på defensivjobbet men nu har vi många spelare som helst tänker offensivt vilket gör att våra ytterbackar får det tufft då de ofta lämnas ensamma mot två spelare. Då Fbk är spelskickliga så utnyttjar de naturligtvis detta vilket vi än en gång får får se i den 63:minuten när de tar sig runt på vår vänsterkant och spelar in bollen centralt där det än en gång är tomt på vaifare så det blir en enkel sak att rulla in bollen.

Nu var segern helt klar och fbk började bli bekväma så vi kan faktiskt komma fram i en del lägen offensivt men som sagts tidigare orkar vi inte fylla på så det blir inte mer än nästanchanser men det gör iallafall att det hörs lite missnöjdhet från bortafans.
Resten av matchen blev dock en väntan på slutsignalen och den kom till slut.

Även om det blev förlust ska vi ta med oss första halvtimmen då vi är minst lika bra som seriefavoriterna och det finns en del saker som var kul att se. Njegos gjorde nog sin bästa insats hitills hos oss och Milos visade sig också på en högre nivå än tidigare. Haris allroundstyrka vet vi ju om men lite synd att han måste offras när vi får problem i backlinjen då han kan hota en fyrbackslinje på egen hand. Micke har också tagit ett steg när det gäller att vara aktiv och göra löpningar utan boll så nu är han ett ständigt hot för motståndarna även om även han visade lite hopplöshetskänslor i slutet.
Vi fick även se Fredrik göra comeback även om han pga fotproblem har en bit till full form
Överlag fick vi framförallt första timmen se bättre ansvar i defensivjobbet hos alla än tidigare men tyvärr var det ett antal gånger sista 20min som någon spelare på mitten bara slutar spela för att nått pass gått fel etc och det ser inte bra ut från sidan. Där har coacherna ett viktigt jobb för alla på läktaren ser detta och tycker att så får det inte se ut vilket det är bara att hålla med på.
Utvisningen av Nikola förstörde naturlitgvis matchen för oss då vi inte bara tappade vår försvarsrese utan även offensivkraft när Haris tvingades ner som mittback. Kan vi nu ta med oss första timmens spel och få en match med lite medflyt med domsluten kan vi snart vara riktigt på banan igen . Känns tyvärr som första året i fyran då vi fick mycket emot oss men jobbar vi på så kommer poängen ändå.
Om vi går tillbaka ett år så hade vi omg 4-6 tre raka förluster och mycket var skit men hur den säsongen slutade kommer vi alla ihåg med stor glädje.
Vi ska veta att det var seriens storfavoriter vi mötte och att vi i 30min har ett litet övertag spelmässigt och sen håller stången i 30min till med en man mindre visar på att vi kan när vi visar vår rätta sida.
Vi borde nu lärt oss hur domarna bedömer oss så vi får kanske försöka vara lite kyligare i vissa lägen för det håller inte att spela med en man kort så ofta vilket även påverkar kommande matcher.

Matchfakta: 0-3 (0-0)

16min Nikola varning
22min Haris varning
32min Nikola varning+ utv.
34min Njegos varning
35min Tobbe varning
38min fbk varning
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
53min Philip ut Marco in
0-1 56min två fria framför mål efter inspel fr vår hökant
0-2 61min Nick på hörna som Milos är nära att rädda
0-3 64min fri spelare centralt efter inspel fr vår väkant
74min Dusan ut Fredrik in
75min Mohammed ut Nenad in